Tips voor warme zomerdagen

We kennen allemaal de nieuwsberichten wel: een oververhitte hond is uit een geparkeerde auto bevrijd. Vaak is zo’n hond er slecht aan toe en is het maar te hopen dat de hulp op tijd is gekomen.

Warme zomerdagen kunnen een gevaar vormen voor onze huisdieren. We geven je graag een aantal tips om je huisdier te helpen de warme dagen door te komen.

Temperatuur

Normaal gesproken raken honden hun warmte kwijt door op een koel oppervlak te gaan liggen. Wordt het warmer, raken ze hun warmte ook kwijt via de voetzolen en door te hijgen. De lucht die langs de slijmvliezen in de bek stroomt helpt bij het verdampen van de lichaamswarmte. Honden met een korte snuit, oudere honden en honden met overgewicht lopen meer risico op oververhitting.

Zorg dat je huisdier een fijn plekje in de schaduw heeft en genoeg drinkwater. Er zijn ook speciale koelmatten beschikbaar voor huisdieren. Lees hier nog meer tips om oververhitting te voorkomen.

Zon

Het is een goed idee je huisdieren uit de zon te houden op warme zomerdagen. Dit geldt ook voor huisdieren met een dunne (witte) vacht op bijvoorbeeld de oren en buik. Deze huid kan namelijk verbranden als het te lang onbeschermd in de zon is. Lees hier hoe jij je huisdier kan beschermen tegen de zon.

Myiasis

De blauw-groene vleesvlieg is gevaarlijk voor je konijnen! Wanneer je deze in het hok ziet vliegen is het slim je konijnen extra te onderzoeken. Helemaal als je konijn ook diarree of plakpoep heeft. De madenziekte ofwel myiasis ligt dan op de loer. Lees hier wat dit precies is.

Grasaren 

Je hebt vast wel eens van grasaren gehoord. Deze harde zaden zitten ‘s zomers aan het uiteinde van hoog gras. Wist je dat deze kruipers ook in de huid van je huisdier terecht kunnen komen? Deze grasaren kunnen hele nare gevolgen met zich meebrengen.

Parasieten

Het is verstandig om parasieten bij je huisdier het hele jaar door te bestrijden. Wel is het zo dat de infectiedruk in de zomer oploopt. Dit komt omdat veel parasieten, zoals bijvoorbeeld vlooien en teken, beter gedijen bij warm weer. Houd je hond en kat gezond en bestrijd deze vervelende beestjes dus! 

Wist je dat je met ons Dier en Zorg Plan minder betaalt voor de antiparasitica? 

Wil je meer tips over de warme zomerdagen? Lees de artikelen op de Dier en Zorg Gids.