Gebitsbehandeling

Gebitsproblemen bij honden en katten

Gebitsbehandeling

80% van de honden en katten ouder dan vijf jaar heeft problemen met het gebit. Wij horen echter na een professionele gebitsbehandeling vaak dat dieren enorm opgeknapt zijn. Lees hieronder meer over de oorzaken, gevolgen en wat wij voor u kunnen doen.

Tandsteen & ontstoken tandvlees

80% van de honden en katten ouder dan vijf jaar heeft problemen met het gebit. Afwijkingen die voorkomen variëren van tandsteen en ontstoken tandvlees tot gaatjes en verlies van tanden. Van alle dieren met gebitsproblemen zijn er maar een paar waarvan de eigenaar merkt dat er klachten zijn. Na een professionele gebitsbehandeling horen wij echter vaak dat dieren enorm opgeknapt zijn. Honden en katten lijden in stilte, de eigenaren herkennen de pijn niet en denken dat hun dier gewoon wat ouder wordt.  

Schadelijke gevolgen van tandsteen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het dagelijks poetsen van het gebit kan in veel gevallen problemen voorkomen. Mocht het niet lukken om te poetsen dan zal er op den duur tandsteen ontstaan. Dit tandsteen groeit onder het tandvlees door waarbij het tandvlees ontstoken raakt en in een later stadium zal ook het kaakbot gaan ontsteken. Dan is er sprake van een parodontitis. Ontstoken tandvlees is een risico voor de algehele gezondheid van het dier, het kan problemen veroorzaken op hartkleppen en nieren. Laat het niet zo ver komen en laat het gebit reinigen voordat het ontstoken raakt.  

Gebitsreiniging

Bij een professionele gebitsreiniging wordt niet alleen het tandsteen op de tand weggehaald maar ook het tandsteen onder het tandvlees. Vervolgens worden de pockets gemeten (de ruimte tussen het tandvlees en de tand) en worden er röntgenfoto’s gemaakt van alle elementen. Dan pas hebben we het hele plaatje compleet en kunnen we het gebit beoordelen. 

FORL, een aangeboren afwijking

Een aandoening die bij katten veel voorkomt is FORL. Dit is een aangeboren afwijking waarbij er gaatjes in de tanden komen doordat de het lichaam van de kat de eigen tanden afbreekt. Dit is een erg pijnlijke aandoening die zowel aan de tand als aan de wortel kan voorkomen. Het professioneel verwijderen van de aangetaste tanden is de enigste remedie. Een pijnloos gebit is belangrijker dan een compleet gebit. Honden en katten kunnen prima eten zonder tanden. 

Diervriendelijke behandeling dankzij moderne techniek

Wij hebben de beschikking over de meest moderne apparatuur voor gebitsbehandelingen. Met ons dentaal röntgenapparaat en onze hypermoderne tandartsunit kunnen we heel nauwkeurig diagnoses stellen en op een diervriendelijke manier kiezen en tanden verwijderen. De ervaring leert dat dieren veel sneller herstellen van de ingreep vergeleken met de hersteltijd die nodig was voor we beschikking hadden over deze apparatuur.

Terug naar Diensten
Maak een afspraak