Konijn en knaagdier

Bij Dierenkliniek Dikketje DAP bestaat een aanzienlijk deel van de patiënten uit knaagdieren en konijnen. Wij krijgen dan ook regelmatig een verzoek voor een second opinion en beantwoorden veel vragen van dierenartsen uit de regio over konijnen.

Zowel konijnen als de verschillende knaagdieren vergen een heel andere diergeneeskundige aanpak dan honden en katten, hiervoor is specifieke kennis en ervaring een must. Daarnaast hebben de knaagdiersoorten (cavia's, hamsters, ratten, muizen, gerbils, chinchilla's, degoes) onderling ook weer grote verschillen. Dit geldt voor de manier van huisvesten en de voeding, maar ook komen er per soort specifieke ziektes en aandoeningen voor. Bijvoorbeeld huidproblemen bij cavia's (schurft, schimmel, bumblefoot), tumoren bij ratten (oa melkklier- en hypofyse tumoren), problemen aan de snijtanden van hamsters etc.

Zowel de dierenartsen als de paraveterinairen van ons team volgen ieder jaar nascholingen op het gebied van konijnen en knaagdieren, om zo bij te blijven bij de nieuwste ontwikkelingen en deze dieren goed te kunnen helpen. Wij zijn tevens de vaste dierenarts van konijnopvang Franky's uit Eindhoven, waarvoor we al vele konijnen met allerlei problemen hebben geholpen.

Zowel konijnen als knaagdieren zijn aan bij ons dus aan het juiste adres of ze nu ziek zijn of voor preventieve behandelingen komen (vaccinaties, castratie/sterilisatie, nagels knippen). Gebitsbehandelingen doen wij zeer regelmatig (dit gebeurd vaak onder gasnarcose), hierbij maken wij zo nodig dentale röntgenfoto's. Tevens behandelen we kaakabcessen bij konijnen en knaagdieren en hierbij gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaak van het abces, zodat we doelgericht kunnen behandelen.

Spoed?

Twijfelt u of uw konijn of knaagdier ziek is en of het nodig is om langs te komen? Wacht niet te lang af, bij deze dieren is er snel sprake van spoed. Stoppen met eten is al een spoedgeval. Voor een ziek konijn of knaagdier kunt u het beste naar de praktijk bellen in plaats van online een afspraak te maken, dan zorgen we dat hij/zij zo snel mogelijk terecht kan. Hoe vroeger we kunnen starten met behandelen hoe beter de uitkomst vaak is voor het dier.

Terug naar Diensten