Op woensdagmiddag 19 juni zijn wij vanaf 14:00 gesloten vanwege een training.
Voor spoedgevallen wordt u telefonisch doorgeschakeld naar het Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant in Geldrop.

Vogels

Vogels

Vaak is een zieke vogel een spoedgeval, wacht daarom niet te lang af als u denkt dat uw vogel iets mankeert. Mocht onze inschatting zijn dat het spoed betreft en de vogelarts (Ninke) is die dag niet beschikbaar, kan het zijn dat u verwezen wordt naar een andere praktijk die vogels behandeld.

Vogels laten doorgaans laat in het ziekteproces zien dat ze ziek zijn én ze gaan snel achteruit als ze gestopt zijn met eten.  

Zowel kippen, eenden, zangvogels, parkieten en papegaaien zijn bij ons van harte welkom op de praktijk. Als ze ziek zijn, maar ook voor een preventieve check-up, kortwieken, nagels knippen, of voor een controle mestonderzoek op parasieten.

Voorbereiding voor uw bezoek:

  • Neem wat eigen voer en evt. voedingssupplementen mee
  • Een foto van de volière, verblijf of kooi kan handig zijn tijdens het consult
  • Doe een schone krant in de vervoersmand of kooi, zodat er verse ontlasting onderzocht kan worden of neem verse ontlasting mee

 Het onderzoek

  •  Uw vogel onderzoeken we zo veel mogelijk wakker, hanteren doen we doorgaans met behulp van een handdoek (zodat er geen angst voor handen ontstaat).
  • Indien nodig kan het zijn dat er een sedatie nodig is, dit gebeurd bij ons met gasnarcose.

Opname

Soms is het beter als wij een vogel opnemen, met name als ze niet zelf eten. Op de praktijk kunnen wij meermaals per dag met een voedingssonde zorgen dat een niet etende vogel toch voeding (en medicatie) binnenkrijgt. En ingeval van benauwdheid de vogel in een zuurstofkooi plaatsen.

Terug naar Diensten